Duurzaamheid

Op onze locaties in zowel Kenia als Ethiopië besteden we veel aandacht aan mens en milieu. Duurzaamheid staat bij ons hoog aangeschreven niet alleen omdat onze markt in Europa ligt, maar omwille van het respect die we hebben voor de mensen die dagelijks helpen om dit mooie product te produceren. De natuur en de mensen zorgen er dagelijks voor dat wij deze mooie bloemen op een duurzame wijze op de Europese markt kunnen brengen. We hebben een actief programma en diverse accreditatie om hier continu verbetering in te brengen.

Herburg Ethiopië

Duurzaamheid staat centraal binnen onze kwekerij in Ethiopië. Sinds de start van onze kwekerij in 2006 zijn wij gelijk een samenwerking aangegaan met het MPS programma. Sinds 2007 zijn wij als Herburg Ethiopië MPS gecertificeerd.

Naast dat het milieu voor ons belangrijk is hebben wij onszelf aangemeld voor Fairtrade. In 2014 hebben wij dit certificaat mogen ontvangen en sindsdien hebben we dit niet meer los gelaten. Dit heeft ons in staat gesteld om meer te doen voor onze werknemers. Elke dag worden (nieuwe) zaken aangestipt, besproken en verbeterd. Wanneer nodig worden deze aanpassingen direct toegepast. Mede hierdoor hebben wij het Fair Trade Premium Committee certificaat in handen mogen nemen.

De focus binnen ons Fairtrade programma ligt met name op het ondersteunen van onze mensen met de primaire levensbehoefte zoals voeding en scholing. Via onze Fairtrade store verdelen we iedere maand essentiële zaken zoals mais, bloem, suiker, kookolie aan onze mensen tegen een gereduceerde prijs zodat men er altijd beschikbaarheid is en mensen schommelingen in de marktprijs niet voelen. Daarnaast zijn we gestart met een educatie project voor kinderen met een handicap. Dit project moet in 2023 volop vorm gaan krijgen.

Verder zijn we nog EHPEA Silver and Gold, Global Gap, MPS ABC en SQ gecertificeerd en hebben we ook diverse acties lopen in samenwerking met de lokale gemeenschap en bedrijven om ons heen.

Nini Kenia

Binnen Nini is het altijd belangrijk geweest om op een duurzame manier rozen te telen en iets terug te doen voor de gemeenschap. Net zoals Herburg Ethiopië is Nini Kenia Global Gap, MPS A, MPS SQ en Fairtrade gecertificeerd. Naast deze accreditaties is Nini Kenia is Kenya Flower Council Silver gecertificeerd.

Via ons Fairtrade committee hebben we de afgelopen 10 jaar diverse projecten opgezet met lokale scholen en is de focus met name gericht op educatie. De kinderen van onze werknemers worden via Fairtrade volop gesteund in hun opleiding. Daarnaast is er ook een voorziening voor kinderopvangen en worden er diverse andere projecten opgezet om onze mensen te helpen.

In 2022 zijn we ook actief gestart met het verbeteren van onze CO2 footprint. Met trots kunnen we melden dat Nini in 2022 de grootste bloemenexporteur was in Kenia die zijn bloemen via zeevracht heeft geëxporteerd. Iets waar we in de toekomst volop kunnen inzetten.